Ce trebuie sa stiti

Alegerea brokerului in functie de produsele/serviciile firmei de investitii

Sunteti liber sa va alegeti brokerul / SSIF cu care doriti sa colaborati in procesul de investitie / dezinvestitie.

Alegerea trebuie sa se bazeze pe masura in care serviciile / produsele acestuia vi se potrivesc cat mai bine.

O firma de investitii mare poate fi orientata pe clienti 'retail', si atunci poate satisface nevoile unei persoane fizice, in cazul in care dispune de produse performante sau de suficienti brokeri profesionisti; deasemenea, o firma de investitii mare poate sa aiba o orientare catre clienti 'corporate', si sa nu satisfaca foarte bine clientii 'retail' datorita nepotrivirii produselor sau a insuficientei brokerilor O firma de investitii mica se poate afla in aceleasi doua situatii, si in general, un investitor ar trebui sa aleaga firma de investitii cu care va colabora in functie de profilul 'mediu' al clientului din portofoliul firmei de investitii, in masura in care profilul personal si profilul ''mediu'' se suprapun cat mai bine.


Alegerea brokerului in functie de comisionul practicat

Aveti dreptul sa fiti complet informat asupra taxelor si comisioanelor aplicate de firma de investitii.

Cititi cu atentie rubrica aferenta din contractul de intermediere / administrare, si fiti atent la toate costurile fixe si variabile ale serviciului oferit.

Un comision mare poate sa includa toate taxele si comisioanele aferente serviciului, in vreme ce un comision mic poate sa ascunda alte taxe / comisioane sau o incarcare exagerata cu clienti ai brokerilor firmei de investitii, astfel incat contactarea acestora sa fie dificila, in special in situatia de avarie a sistemelor de tranzactionare online.

In cazul serviciilor de administrare de portofoliu, incercati sa negociati comisioane de intermediere (procentuale) foarte scazute, pentru a va asigura ca brokerul este solidar cu eficienta administrarii, care va genereaza profit, si nu cu volumul rulajelor, care va genereaza cheltuieli.

Nu solicitati garantii de profit minimal in cazul administrarii de portofoliu, iar in cazul in care o faceti si primiti raspuns afirmativ evitati relatia cu acel broker!


Alegerea brokerului in functie de experienta acestuia

Alegerea brokerului trebuie facuta in fucntie de nevoile investitorului si de masura in care acesta va poate fi folositor. In cazul in care nu sunteti multumit de activitatea brokerului dar exista satisfactie in privinta produselor firmei de investitii, solicitati schimbarea acestuia.

Verificati brokerul daca va recomanda investitii inainte sau dupa ce si-a investit fondurile proprii.

Tineti cont ca brokerul va trateaza subiectiv in functie de pozitia pe care o ocupati in topul clientilor sai, ca atare uneori este indicat sa fiti o prioritate pentru un junior broker decat sa fiti in coada prioritatilor unui broker foarte experimentat.

Din punct de vedere obiectiv, brokerul are obligatia tratamentului egal al clientilor sai, in conformitate cu politicile firmei de investitii si cu practicile de piata acceptate.

In cazul in care sunteti incepator, tineti cont de disponibilitatea brokerului de a va ajuta sa intelegeti mecanismele pietei, elemente de tranzactionare si analiza financiara.

Luati in calcul ca brokerul are obligatii exprese in cazul in care va recomanda un instrument financiar sau o combinatie de instrumente financiare, si anume sa se asigure ca respectiva recomandare este in deplina concordanta cu profilul investitional / financiar al investitorului.

Alegerea firmei de investitii in functie de politicile adoptate, privind protectia clientilor proprii.

Interesati-va despre prevederile Directivei MiFID a CE, pe care toate firmele de investitii au avut obligatia de a o implementa pana la 1 noiembrie 2007.

Orice firma de investitii are obligatia de a prezenta investitorului sau potentialului investitor urmatoarele documente :

  • Documentul de prezentare al firmei de investitii
  • Politica de Executere a Ordinelor
  • Politica de Alocare a tranzactiilor
  • Politica de Evitare a Conflictelor de Interes
Aveti dreptul ca, ori de cate ori aveti dubii in privinta respectarii de catre firma de investitii a documentelor mentionate mai sus, sa solicitati explicatii cu privire la operatiunile personale, iar firma de investitii este obligata sa va raspunda.

 
         
Copyright © 2019 Confident Invest Bucuresti S.A. Toate drepturile rezervate.
Termeni de utilizare | Procedura reclamatii